Malbaie VI Marée Basse

by Mu Architecture
Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture

The concept of the residence revolves around two off-centered volumes positioned in such a way to take in as much sunlight as possible and to make the most out of the different viewpoints. These two volumes seem to emerge from the forest and project themselves towards the River and La Malbaie. The whole house forms an angle that embraces a huge private terrace at the lower level.
Upon arrival, we discover the residence in its simplest form: two distinct volumes covered with cedar shingles. At first glance, it is both mysterious and unsettling. As we move towards and between the two blind volumes, we discover an exceptional view. This observatory is in fact a green roof under which lies a vast residence. The higher volumes, apparently isolated, house the bedrooms and the bathrooms. They are connected to an opened and largely fenestrated lower level containing the living areas.
At the center of the house, an architectural red metal spiral staircase acts like a pivot to the two principal axes. The living room, dining room and kitchen are connected to this staircase which incidentally serves as an ever-present visual signal. The radiant concrete floor and the foundation walls are left rough accentuating the contrast with the cedar ceiling. The kitchen, ergonomic and very contemporary, contains a large island counter which is used as a work surface and a dining table. It sits in front of a large panoramic window offering stunning views over the river.
This roomy urban house of 3,200 square feet built in a natural setting marries the site and its escarpment. It is particularized by a vast 2,000 square feet terrace, a real interior beach which extends towards the river, punctuated by large rocks and trunks as if they were left by the sea during low tide.

Photos by: Ulysse Lemerise Bouchard

  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture
  • Malbaie VI Marée Basse Mu Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Magritte’s, a Jail-like House

    Magritte’s, a Jail-like..

    Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it e...

  • Modular Home Bathroom Series

    Modular Home Bathroom Ser..

    Modular Home bath series, produced by Japansese furniture brand toto offers a contemporary look with excellent flexibility. The bathroom series is a result of collaboration between...

  • Are Solbringen Residences

    Are Solbringen Residences

    3 houses on Åreskutan’s southern slope. Partly, the houses’ shape is a consequence of the urban regulations. Partly, the form is also the consequence of a discussion on the si...

  • Apartment “H”

    Apartment “H”

    The apartment is located in a block of flats in Constanta, directly on the Romanian seacoast of the Black Sea. It was the priming intention of having a beautiful open space with a...

  • Rietveld Bungalow

    Rietveld Bungalow

    The Dutch interior designer Remy Meijers viewed it as a challenge to transform a double bungalow, designed by the famous architect Gerrit Rietveld and situated in the village of Ba...

  • Chambord Residence

    Chambord Residence

    The client wanted to utilize the second storey of her 1920s duplex by converting her former rental unit into 3 bedrooms and an office space. While the grey-stone front facade only ...

  • Scandinavian Design: Apartment

    Scandinavian Design: Apar..

    This elegant apartment is located in Malmö, Sweden. The interior is decorated in pale neutral tones, with slight accents in brighter color to add personality. P...

  • Lookout House

    Lookout House

    Clients chose to retain the eccentric 1979 structure of the property and commissioned a gut renovation and extension.
    The original pyramid form of the house, which is center...

  • Hotel Basiliani

    Hotel Basiliani

    The context of the intervention is a piece of the old city, a network of primary homes, and an underground rock on the edge of the deep gorge carved by the river in the foothills o...

  • SF House

    SF House

    A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
    The firs...

  • Skype’s North American Headquarters in Palo Alto

    Skype’s North American Headquarters in Palo Alto by Blitz

  • Before/After: Bondi Bathroom Remodel

    Before/After: Bondi Bathroom Remodel by Minosa Design

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.