Mejiro House

by MDS Architectural Studio
Mejiro House MDS Architectural Studio

Residential areas in densely populated downtown Tokyo tend to be claustrophobic and closed off, with individual plots surrounded by high walls to ensure privacy, and a concerted effort to avoid having windows facing the road.
Ideally, though, aren’t houses supposed to maintain a certain openness with regard to the surrounding neighborhood while protecting the privacy of their inhabitants and admitting light and air into their interior?
For this project, the first thing we did was to position the living room – often regarded as the part of the house that requires the most light – in the basement, which is normally considered to be an especially tricky area to ensure adequate sunlight exposure in.
A stairwell leading to the first floor above this basement was then installed.
Although this stairwell adjoins a dry area that faces the road outside, a landscaped green belt along the dry area positioned roughly at shoulder height helps to ensure a sense of privacy from passers-by.
The result is a pleasant underground space that is both brightly lit and well ventilated.
The first storey, which features one entrance for each of the two private lanes leading up to the house, is laid out like a gallery space that encircles the stairwell leading up from the basement.
Thanks to the configuration of the exterior, a sense of openness to the exterior extends throughout the entire first floor, which is continuous with the urban streetscape outside (and from which one can catch a glimpse of both the exterior and interior of the house).
In addition to functioning as an entrance, this open plan first floor is also a point of connection to the private family zone in the basement and the intimate private area on the upper floor.

Photos by: Toshiyuki Yano

  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio
  • Mejiro House MDS Architectural Studio

Sponsor

Sponsor

  • Resort Home in Tyresö Brevik

    Resort Home in Tyresö Br..

    With wonderful views over the bay as well as Ersta Ingaröfjärd, the architectural design of this house is unparalleled.
    The House, located approximately 70 meters [229 fe...

  • Straatweg Extension

    Straatweg Extension

    This housing extension, designed by Rotterdam based architecture studio BBVH Architecten, is located in Rotterdam. The house is built in a traditional 1930’s brick architecture w...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • The Sun House

    The Sun House

    We endeavoured to make the most of the site by pushing the main ‘L’ shape of the building to the rear.
    This then created an open courtyard which was private but with sti...

  • Apartment in Germany

    Apartment in Germany

    This visualization of a chic apartment in Germany was designed by Alexander Zenzura. The design is based on a neutral color palette, and a style that is both hip and elegant. ...

  • The Offset

    The Offset

    The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house.
    The offset betw...

  • Maison MPB

    Maison MPB

    Ralph Germann architectes designed this alpine house for a couple who wished to live in a harmonious environment, but there was a prerequisite that it could also comfortably handle...

  • SWYP: See What You Print

    SWYP: See What You Print

    Consumer pressure is still a complicated and painful experience. Artefact Group created "See What You Print". A printer that is as simple as its name.

  • Contemporary Addition Designed

    Contemporary Addition Des..

    The core idea for this house was a room in the garden. A large brief for a small site provided the genesis of a concept that would set as it’s premise an idea of openness and the...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.