Nikau House

by Strachan Group Architects
Nikau House Strachan Group Architects

Sited in Auckland’s inner city suburb of Parnell, the Nikau House is the first of a newly developed subdivision; the conception of private and responsive spaces for the client, a semi-retired couple was essential for conceived future conditions as well as ensuring that existing aspects of the site were acknowledged.
The clients wanted a light, airy Scandinavian modernist design aesthetic in a house that could easily accommodate visitors and family when they come to stay.
The challenge lay in creating an innovative design within a tight urban context whilst still providing privacy, amenity and quality of indoor and outdoor space on a small site.
A key consideration was providing ample wall space to display the couple’s art collection and feature shelving to store their books.
The building steps with the site’s natural contour, creating over height spaces to the West, and allowing for the library’s tall shelving wall. Considered placement of windows frame the views to the lush green bush gully, existing Nikau palms and the Waitemata Harbour to the North.
The Zincalume trapezoidal roofing wraps around the structure to form the Eastern wall – combined with slatted exterior timber screens to provide further privacy from future developments.
An intrinsic approach to sustainable design is demonstrated in the garden and solar water systems, thermal mass and cross-ventilated spaces.
Timber decking is used internally to create a floor that breathes, this combined with internal timber louvers in the upper level bedrooms creates convection airflow to passively heat and cool the home.
The slatted screens also act as shading devices, helping to regulate the internal temperatures – casting patterns of shadow on the sunlit interior spaces.
Materials have been selected for durability and a refined aesthetic. The timber and light colour palette reference Scandinavian design and provide a backdrop to emphasise the bold modern art collection.
The result for the satisfied clients is a serene, quiet urban retreat with an understated luxury.

Photos by: Jackie Meiring

  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects
  • Nikau House Strachan Group Architects

Sponsor

Sponsor

  • Blacksmiths Workshop

    Blacksmiths Workshop

    London-based designer Jason MacLean has converted an old 18th century cottage and blacksmiths workshop into a cosy and contemporary three bedroom family home. The house is located ...

  • Art Warehouse

    Art Warehouse

    Between olive, oleander and cypress trees, in a 4000 m2 (43,055 ft2) plot and a few meters away from his dwelling in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, the erection of the new wo...

  • Eaton Residence

    Eaton Residence

    Seattle-based studio E. Cobb Architects has designed the Eaton Residence. Perched on a bluff in Magnolia Park in Seattle, Washington, this unique three-bedroom cantilevered home ha...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

  • Davidson Residence

    Davidson Residence

    This 3,000-square-foot single-family residence reflects the client’s desire for a house that would relate primarily to its garden and would have an open contemporary feeling.  <...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • Xieira House II

    Xieira House II

    Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor.
    The typology was defined according to the best su...

  • Le Portelet House

    Le Portelet House

    UK-based studio MOOARC has just completed The Portelet House project. According to the architects' description, "Portelet House is an experimental house in Guernsey by MOOHUS, MOOA...

  • Valley House

    Valley House

    Valley House is located in the Hefer Valley, in Israel. It was completed in 2011 by Arbejazz Studio Architects with a minimalist interior and an airy décor in the interior. ...

  • Slice shelf

    Slice shelf

    What would a shelving system look like if playful customization was its main Objective ? This question urged the Danish design studio KiBiSi to design SLICE – an architectural re...

  • Tree Snake Houses

    Tree Snake Houses by Luís Rebelo de Andrade and Tiago Rebelo de Andrade

  • Colibri chair

    Colibri chair by Markus Johansson for HansK

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.